Olejek geraniowy

OLEJEK GERANIOWY
Olejek geraniowy pozyskiwany jest z roślin należących do rodzaju pelargonii, m.in. pelargonii pachnącej (Pelargonium graveolens Herit.). Olejek geraniowy jest produkowany w ilości ok. 200 ton rocznie, głównie w Chinach, Indiach, Egipcie i na wyspie Reunion. Pelargonia pachnąca jest matką wielu innych uprawnych odmian pelargonii. Zróżnicowanie form tej rośliny nastąpiło na skutek konieczności dostosowania się do różnych warunków środowiskowych, charakterystycznych dla miejsca uprawy. Skład olejku zasadniczo różni się w zależności od rejonu uprawy. Jednak we wszystkich odmianach głównymi składnikami są: cytronellol, geraniol, linalol, izomenton, mrówczan cytronellilu, mrówczan geranylu, guaja- 6,9-dien. Natomiast związki, które mają najistotniejszy wpływ na zapach pelargonii, mimo niewielkiego udziału procentowego, to tlenek różany oraz 2-fenyloetanol. Składniki te pełnią również istotną rolę w kompozycji zapachowej olejku różanego. Olejek geraniowy wchodzi w skład wielu preparatów leczniczych, ponieważ wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, wspomagające procesy gojenia ran. W kosmetyce natomiast może być stosowany do pielęgnacji cery tłustej i łojotokowej, ponieważ ma właściwości ściągające oraz dogłębnie oczyszcza skórę. Ze względu na działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe może być stosowany w leczeniu trądziku, egzem, opryszczki oraz łupieżu. W aromaterapii olejek geraniowy wykorzystuje się w łagodzeniu problemów związanych z menopauzą, takich jak: zmienność nastrojów, nagłe uderzenia gorąca oraz rumieńce. Olejek ten stosowany do masażu poprawia krążenie krwi oraz wspomaga usuwanie cellulitu.

  


korzystasz z naszych materiałów? pamiętaj o podaniu źródła!
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel