Olej z pestek moreli

OLEJ Z PESTEK MORELI
Olej z pestek moreli (Oleum Pruni Armeniacal) jest otrzymywany w procesie tłoczenia na zimno pestek moreli zwyczajnej z rodziny Różowatych (Rosaceae). Jest produkowany przede wszystkim w USA, Chinach i Turcji. Stanowi bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych: oleinowego (50-70%) i linolowego (25-35%). Ponadto charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy A i E. Olej morelowy jest doskonałym olejem kosmetycznym do pielęgnacji wszystkich rodzajów skóry. Zastosowany na skórę wrażliwą, suchą – intensywnie nawilża ją i uelastycznia. Nie pozostawia tłustej warstwy, stąd też nie jest zbyt obciążający dla cery łojotokowej. Natomiast regularnie aplikowany na skórę dojrzałą i starzejącą się, zmniejsza widoczność zmarszczek i ogranicza powstawanie nowych.

  


korzystasz z naszych materiałów? pamiętaj o podaniu źródła!
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel