Mocznik

MOCZNIK
Mocznik jest jednym ze składników budulcowych naszej skóry, wchodzi w skład NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego, mającego za zadanie chronić skórę przed utratą wody. Stężenie mocznika w naszej skórze maleje wraz z wiekiem, co wiąże się z uczuciem wysuszenia i ściągnięcia skóry. Dlatego niezwykle istotne jest regularne dostarczanie mocznika wraz z kosmetykami i zabiegami pielęgnacyjnymi. Niestety brak naturalnego źródła tego związku. Stosowany w naszych zestawach mocznik to surowiec najwyższej jakości, charakteryzujący się wysoką kompatybilnością ze składnikami skóry. W zależności od stężenia wykazuje różne działanie. Przy niskiej zawartości w stosowanym preparacie (2-3%) przyspiesza regenerację naskórka poprzez stymulację procesów podziału komórek. W stężeniu od 3 do 10% nawilża, zmiękcza skórę, przyspiesza gojenie się ran. Dlatego jest wykorzystywany w produktach przeznaczonych do pielęgnacji bardzo suchej skóry, czy spierzchniętej skóry pięt. Natomiast zastosowany w wyższym stężeniu (powyżej 10%) wykazuje właściwości keratolityczne, zwiększa przepuszczalność warstwy rogowej naskórka, umożliwiając hydrofobowym składnikom aktywnym wnikanie w głębsze warstwy skóry.

  


korzystasz z naszych materiałów? pamiętaj o podaniu źródła!
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel