Koenzym Q10

KOENZYM Q10
Koenzym Q10 jest nazywany także ubichinonem. Jego nazwa wywodzi się z łacińskiego słowa „ubitaties” – „wszechobecny”, ponieważ występuje w świecie roślinnym, zwierzęcym, ale także pośród mikroorganizmów. Działanie tego surowca jest niezwykle szerokie, przede wszystkim jest jednym z najefektywniejszych środków przeciwstarzeniowych. Związek ten, podobnie jak kwas hialuronowy, czy kolagen, naturalnie występuje w naszej skórze, gdzie pełni wiele istotnych ról – m.in. pośredniczy we wszystkich procesach oksydacyjnych zachodzących w organizmie. Ponadto hamuje peroksydację składników lipidowych, znajdujących się w błonach komórkowych. Stężenie koenzymu Q10 w organizmie maleje wraz z wiekiem. Składnik ten wprowadzony na powierzchnię skóry neutralizuje wolne rodniki, z tego też powodu oddziałuje synergicznie z witaminą E. Witamina E po spełnieniu swojej roli (tzn. zneutralizowania wolnego rodnika) przechodzi w formę nieaktywną. Koenzym Q10 ma zdolność do regeneracji nieaktywnych form witaminy E, przyczyniając się tym samym do wzmocnienia jej działania. Koenzym Q10 w niezwykle efektywny sposób chroni skórę przed starzeniem się – i to zarówno tym będącym skutkiem działania czynników środowiskowych oraz promieniowania słonecznego, ale także tych fizjologicznych. Związane jest to ze zdolnością ubichinonu do dezaktywacji kolagenazy – enzymu, który rozkłada włókna kolagenowe. Dodatkowo w sposób efektywny hamuje aktywność hialuryzynazy – enzymu, który z kolei przyczynia się do degradacji kwasu hialuronowego. Ta aktywność koenzymu Q10 wpływa na wzrost elastyczności skóry i stopnia nawilżenia. Badania in vitro wskazują, iż regularne stosowanie kosmetyków z ubichinonem w odpowiednim stężeniu sprzyja efektywnemu zmniejszaniu zmarszczek.

  


korzystasz z naszych materiałów? pamiętaj o podaniu źródła!
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel